logoLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam posuere varius magna, ut accumsan quam pretium vel. Duis ornare felis

Ahlmansgatan 11A, 214 27 Malmö
info@fanzineverkstaden.se
 

Om verkstaden

och oss som jobbar här

Om oss

Vi som jobbar på verkstaden heter Mattias Elftorp och Kinga Dukaj. Vi är bägge serieskapare och aktiva i serieföreningarna Tusen Serier och CBK som bland annat sysslar med utgivning, utställningar och workshops och som också driver utställningslokalen/serieaffären Hybriden på Mitt Möllan.

Vi såg att det fanns ett behov av ett sånt här ställe, dit du kan gå som serieskapare och få tillgång till utrustning för, och utrymme att experimentera med, olika sätt att göra böcker och fanzines. Vi skiljer oss från Malmös andra kollektivverkstäder genom att du hos oss inte behöver vara yrkesverksam eller ha en formell utbildning. Det du inte redan behärskar kan du lära dig i någon av våra workshops.

Att göra fanzines betyder att det du publicerar står utanför de etablerade förlagen (på gott och ont) men det måste inte betyda att det du gör har en lägre kvalité. Det kan snarare innebära en större frihet att experimentera både med form och innehåll. Detta är ofta vad som motiverar oss.

Om verkstaden

På verkstaden får du tillgång till:

  • datorer, skrivare, scanner A4 och A3
  • ritplatta intios och cintiq
  • verktyg för linoleumtryck, screentryck och bokbinderi, inklusive bokbindarlim och grafikpress
  • skärmaskiner (elektrisk och manuell)
  • fanzinepressar

Våra datorer:

  • Alla datorer har Adobe Photoshop, Indesign och Illustrator.
  • 2 Datorer har även Clip Studio Pro och Anime Studio.
  • En dator har Clip Studio Paint EX

Screentryck kallas också för silkscreentryck, serigrafi, tygtryck, genomtryck eller silkscreen och är en tryckteknik som bygger på att färg, med hjälp av en rakel (ett verktyg som påminner om en gummiraka), pressas genom en tunn silkes-, eller polyesterväv som är fastspänd i en ram. Även finmaskiga metallnät förekommer. En fördel med metallnät är att de håller länge, och kan användas för stora upplagor.

Schabloner täcker de partier av väven som inte ska släppa igenom färg till papperet under ramen. Schablonerna kan bestå av papper eller plast, eller av fernissa som penslats direkt på väven och sedan fått torka. I professionella tryckerier skapas schablonerna fotografiskt, och beroende på vävens täthet och schablonens exakthet kan mycket hög tryckkvalitet uppnås.

Vid screentryck kan man bara trycka en färg åt gången, men genom att trycka nya lager färg på samma papper kan den slutliga bilden ha oändligt många färger, som antingen skapats med hjälp av raster eller med heltäckande färger.

Linoleumtryck kallas också för linoleumsnitt, linotryck, linoprint är en grafisk teknik av typen högtryck.

Tekniken går ut på att man skär ut det som ska vara vitt ur en linoleumplatta som är gjort av sågspån, linolja, harts och torkmedel, som man sedan färgar in med en gummivals och trycker t ex papper eller tyg.

Linoleumtryck är en av de enklaste och billigaste tryckteknikerna och är därför väldigt populär bland konstnärer som eftersträvar det expressiva uttrycket.

Bokbinderi är hantverket att sammanfoga, vanligen tryckta, ark till en bok.
Det var ända till mitten av 1800-talet ett rent hantverk, men idag binds nästan alla böcker maskinellt.

Vi vill ta tillbaka detta hantverk och kommer ha workshops i enklare bokbinderitekniker.